În anul 1324, sașii, sătui de viața sub dominația regelui Carol Robert al Ungariei, se refugiază în cetatea așezată la intersecția celor trei mari regiuni: Moldova, Transilvania și Țara Românească. De atunci și până azi, Cetatea stă mărturie timpurilor, vremurilor și oamenilor și, chiar de ești doar în trecere pe drumul Brașov-Sighișoara, e cu neputință să nu te abați de la traseu. Noi am descoperit-o în drumurile spre Viscri, pentru că este la 25 km de sat. Deși cetatea este recondiționată și poate fi vizitată, camerele cetății sunt goale, fără obiecte vechi de niciun fel. Bineînțeles, sunt multe alte motive pentru care vizitezi o cetate, nu doar pentru ceea ce ai putea găsi printre ziduri. Prețul unui bilet integral este de 15 lei. 
În lumina apusului, cetatea capătă cu totul o altă înfățișare. Liniștea serii amintește de trecutul tumultuos și de odihna permanentă după o forfotă continuă între ziduri. Nu putem decât să ne imaginăm viața la cetate, preocupările zilnice, gândurile și frământările omului obișnuit pentru care cetatea nu era un monumet istoric, ci casă, refugiu, siguranță. 
Vara trecută s-a întâmplat să vizităm mai multe cetăți la rând și ne-am stârnit pofta după ziduri vechi și ruine. Ne-am și întristat când am descoperit bijuterii ale istoriei lăsate în paragină, pentru că de cealaltă parte, există și delăsare, lipsa asumării resposabilității și dezinteres. Sperăm la o schimbare de atitudine și încercăm să susținem și noi turismul local pentru că, înainte de toate, ordinea începe din ograda ta. 
Back to Top