„şi deodată, îmi lăsam un genunchi,
iar cotul mi-infigeam în pământ, numai ca să privesc iarba-nclinată”
N. Stănescu
E luni. Știi deja, că abia aștepți să fie nu vineri, ci sâmbătă, pentru că ai nevoie să ieși din casă, din bloc, din aglomerație, să evadezi. E luni și tocmai ți-a trecut weekend-ul, fără să realizezi nici când a trecut, nici ce ai făcut în timp ce a trecut, așa că îți spui: sâmbătă voi profita de timp și plec să caut Verdele.
De fapt, nici nu contează în ce zi a săptămânii ești, deoarece nevoia de evadare o simți de ceva timp în tine. Dacă ești din Cluj sau împrejurimi, e imposibil să nu știi de Cheile Turzii și să nu fi fost măcar o dată, aici.

Din centrul Clujului, cum am pornit noi, faci aproximativ 35-40 de minute, pentru că sunt 41 de km până în aria protejată (declarată în 1938). Deoarece drumeția o poți face doar pe jos, mașina o poți lăsa în parcarea amenajată. 
Formate prin erodarea rocii de calcar jurasic de râul Hășdate, cheile au două căi de acces: cea din satul Cheia, și cealaltă din satul Petreștii de Jos. Intrarea presupune achitarea unei taxe simbolice de 4 lei. Dacă vrei să străbați întregul traseu, ceea ce și recomandăm să faci, e bine să vii cu încălțăminte adecvată. Acesta are o lungime de aproximativ 3 km, unele porțiuni fiind străbătute cu ajutorul lanțurilor sau prin traversarea punților. Ca orice loc al naturii, oferă mult mai mult decât pare la o primă impresie. Pe lângă diferitele tipuri de arbori și flori, Cheile Turzii ascund, pentru curioși și curajoși, mai multe peșteri, chiar și o grotă. De faci parte dintre iubitorii de cățărări, atunci ai încă un motiv pentru care acest loc este potrivit ție.
Liniștea și răcoarea se completează una pe alta. Sunetul râului, a gâzelor și a pașilor pe poteci reamintește de importanța lucrurilor mărunte și a reîntoarcerii în locurile cu puțin zgomot, dar cu mult înțeles pentru că, așa cum probabil știi deja, unele lucruri le înveți mai bine în tăcere.
Înainte de a pleca din zona Cheilor Turzii, mai sunt încă alte câteva activități ce le poți face. Spre exemplu, o aventură cu tiroliana. Tariful este de 35 lei pentru copii și 50 pentru adulți și este deschisă în fiecare zi a săptămânii. Dar dacă nu vrei ceva care să implice prea multă adrenalină și tocmai ce ai descoperit frumusețea formațiunilor calcaroase, atunci sigur mai e loc pentru o oprire la Cheile Turenilor, aflate la doar 12 km distanță.
După o astfel de experiență, ziua de luni poate veni liniștită. Pentru că acum, în sfârșit, ai avut și tu, partea ta de liniște.
Back to Top